Yıldızlarım Anaokulu’nda 36 – 66 ay arası çocuklara eğitim verilir. Sınıflar yaş gruplarına göre ayrılmıştır. Çocukların araştırmacı ve öğrenmeye açık yapılarını zevkli bir deneyime dönüştürecek eğitim programı uygulanır. Böylece çocuklar aynı zamanda eğlenirken öğrenir. Okulumuzda bu olumlu tavrın korunması ve çocuklara zevk alacakları ve öğretici çeşitli deneyimlerin sunulması önemsenir.
Ana programda Türkçe Dil Etkinlikleri, Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışmaları, Drama Çalışmaları, Fen ve Bilim Çalışmaları, Sanat Etkinlikleri birbiri ile ilişkilendirilerek bir bütünlük içinde sunulmaktadır.
Çocukların farklı yaşta olmasının getirdiği farklı beklenti ve ihtiyaçlarına cevap verebilmek için; Tüm gruplarda Anaokulu programımız çocuklarımızın bireysel farklılıklarının gözetildiği “Çoklu Zekâ ” High Scope, Gems Çalışmaları ilkelerine göre düzenlenmiştir. Ayrıca Proje Destekli Eğitim, Scamper ve Mandala çalışmaları yapılmaktadır.
Günümüzde çocukların yeteneklerini ortaya çıkartmak ve ilgisini canlı tutarak araştıran, soran, merak eden bireyler yetiştirmek için devamlı yeni eğitim yöntemleri kavramlar sunulmaktadır.
Bu yaklaşımlardan, Gardner’in “Çoklu Zekâ Kuramı” beyin araştırmalarından yola çıktığı için, evrenselliği en yüksek olan yaklaşımdır. Sekiz ayrı zekâ alanı olduğunu öne süren kuram çocukların gizli yeteneklerini ortaya çıkarmada önemli ipuçları vermektedir. Anaokulumuzda, matematiksel, görsel, bedensel, müziksel, içsel, kişiler arası, doğal ve sözel alanlarda çocuklarımızı geliştirmeyi hedefler birçok farklı çalışma yapılmaktadır.
Sürekli gelişen ve değişen çağa ayak uydurabilmenin en doğru ve güvenilir yolu “EĞİTİM”dir.
Yıldızlarım Anaokulu’nda, öğretim programları, organizasyon ve içerik açılarından tam bir sistem bütünlüğü sağlanmıştır. Eğitim programlarımızı aile katılımları, sosyal etkinlikler, projeler ve geziler desteklemektedir.
Anaokulumuzda High Scope “Etkin Öğrenme” Metodu uygulanır.
Nesneleri tanıyabilmek için, kişi onlarla uğraşmalı, onlarda değişiklik yapmalı, yerini değiştirmeli, birleştirmeli, ayırmalı, tekrar birleştirmelidir. Bilgi, kişinin nesnelerle olan ilişkilerinden doğar. – Jaen Piage
“Etkin Öğrenme” öğrenen tarafından başlatılan ve devam ettirilen öğrenme olayıdır. Her ders için çocuğa kazandırılması hedeflenen becerilerle çocuklar, bilgiye anlamlı eğitim deneyimleri yoluyla ulaşan etkin öğrencilerdir. Öğretmenlerde çocukları bilgiye ve olgunlaşmaya doğru götürecek yolu, yine çocukların keşfettiği ve izlediği eğitim sürecinde onlara eşlik eden rehber kişiler olarak yer alır. High Scope Programında “planla – yap – hatırla” sırası ile, çocuklar bir plan yapar, onu yerine getirir ve hatırlama sürecinde çeşitli şekillerde temsil eder.
Bu Eğitim Yöntemi ile Çocuk;
- Düşüncelerini İfade edebilme, yaratıcı düşünce geliştirebilme.
- Hayal gücünü kullanma, dramatize edebilme.
- Problemlerini tanıma ve çözüm yeteneğini artırma.
- Kişisel ilgi ve yeteneklerini keşfetme.
- Grup etkinliklerinde yetişkin ve diğer çocuklarla işbirliğine girebilme, liderliği paylaşabilme yeteneklerini kazanabilir.
Etkin Eğitim Nedir?
Gelişimsel açıdan en uygun eğitim tarzı olarak gösterilir. Çocuk kendi seçip, ilgi gösterdiği etkinlikten başlayarak ve bütün duyularını kullanarak, hazır olduğu zaman yaşayarak öğrenir. Çocuk planlarını kendi yapar, uygular yani oynar daha sonra da hatırlar. Bu durum da ona zaman denetimi için fırsat sunar. Etkin öğrenmenin olmazsa olmazı temel deneyimlerdir. Bu deneyimler aslında çocuklar tarafından sürekli olarak yapılır. Okulda yapılansa, yaptığı bu işin çocuğun farkında olmasını sağlamaktır.
Proje destekli eğitim, çocukları çekici problemlerle uğraşmaya ve sonucunda orijinal ürünler oluşturmaya yönlendiren bir eğitim modelidir. Sınıfta daha etkili öğrenim fırsatları yaratmak için tasarlanmış projeler, konu ve kapsam bakımından çok çeşitli olabilir ve birçok sınıfa dağıtılabilir. Projelerin tanımlayıcı özellikleri vardır. Proje çalışmaları ezberci öğrenimle cevaplanamayacak sorular sayesinde ortaya çıkar. Projeler, sayesinde çocuklar birçok role (araştırmacı ve belge hazırlayıcı, karar veren, problem çözen vb.) bürünür.
Yıldızlarım Anaokulu’nda çocuklar, sağlıklı iletişim kurabilen, bilimsel ve analitik düşünceye sahip, teknoloji ile barışık, yararlı hobileri olan, estetik beğenileri gelişmiş, bir etken ve yaratıcı, araştırma yapmaya ve öğrenmeye meraklı, topluma ve doğaya saygılı birer birey olarak hayata hazırlamak için her ay yeni bir konu ile proje çalışmaları ve sunumları yaparlar.
Mandala hemen hemen daire veya merkez anlamına gelir. Belirgin bir şekilde duran merkez noktası etrafına şekiller ve desenler yerleştirilmiştir. Mandala, boyama yoluyla insanı sakinliğe ulaştırır, rahatlatan bir etki yapar. Günümüzde çocuklardan birçok şey bekleyerek onları çeşitli stres faktörleriyle karşı karşıya getiriyoruz.
Hafif bir klasik müzik eşliğinde boyanan “Mandala” sonunda çocukların stresleriyle kolaylıkla mücadele edebildikleri, sakinlik ve soğukkanlılık kazandıkları görülmüştür. Mandala çalışmasından sonra çocukların, grup çalışmalarında, gruba uyum sağlamalarında ve dinleme becerilerinde olumlu etkiler görülür.
Ayrıca Mandala çocukların kendi yaratıcılıklarını keşfetmelerine yardımcı olurken, dikkat sürelerinin de uzamasını sağlar. Mandala çocuklarımızın en sevdiği faaliyetler arasında yer alıyor. Klasik müzik eşliğinde her hafta tüm gruplarda bu etkinlik uygulanıyor. Mandala çalışması dıştan içe veya içten dışa boyanır. Çocuklar müziğin sinerjisine kendilerini kaptırarak adeta kendilerinden geçiyorlar. Önemli olan sırayı bozmamaktır. Mandala çalışmaları onların vazgeçilmezleri arasındadır.
Özel Yıldızlarım Anaokulun da Fen – Bilim deneylerini ve Matematik çalışmalarını daha keyifli hale getirmek için Gems programından destek almaktayız. GEMS Programı ( Great Explorations in Math and Science) California Üniversitesi bünyesinde yer alan Lawrance Hall of Science adlı bir fen merkezi tarafından oluşturulmuş, sürekli gelişen bir programdır. Gems programı ile okulumuzdaki fen-doğa deneylerinin ve matematik çalışmalarını yaratıcı drama ve müzik etkinliği ile birleştirip öğrenmeyi sürükleyici ve eğlenceli hale getiriyoruz.
Gems etkinlikleri çocuklara temel bilimsel kavram ve yöntemleri açıklarken, hayal güçlerini de geliştirir. Bu programda çocukların ilgisini çeken çeşitli konular ele alınır. Örneğin; Arılar, uğurböcekleri, penguenler, dinozorlar, ayılar, aslanlar, kutup ayıları, habitat (doğal karasal ortam yaratma), kelebekler, kuşlar gibi… Çocukların aktif katılımları sağlanarak etkin öğrenmeleri sağlanır.
Bu program içerisinde yer alan eğlenceli etkinliklerle çocukların fen ve matematiğe ilgi duymaları sağlanarak bilimsel düşünmenin ilk temelleri atılır.